Start Omhoog

Verklaringsmodellen

Modellen die het al weten:
ze stellen eigenlijk geen vraag meer en geven meteen een antwoord dat zich door beperktheid van visie en reikwijdte kenmerkt

Modellen die vanuit een beperkte invalshoek naar een antwoord zoeken dat dus beperkt zal uitvallen

Modellen die wel een vraag stellen en die althans proberen een eerlijk antwoord te vinden en die in een bredere context naar die antwoorden zoeken

3. Het verkeerde denken 

Het is duidelijk dat dit model zich geen vraag stelt, maar het antwoord al weet: het politiek correcte denken is goed en wie anders denkt is fout en doet foute dingen. Wie foute dingen doet, denkt dus verkeerd.

 

5. Het feministische model 

Ook hier weet men het antwoord al voor er een vraag gesteld wordt. Zo nodig wordt de realiteit wat bijgesteld. We zien hier een splitsing in het denken: de vrouw is goed, de man is slecht.

9. De demonologie

Hier wordt eigenlijk helemaal niet nagedacht, laat staan kritisch. Men laat zich blindelings leiden door de eigen geprojecteerde schaduwkant zonder dit in de gaten te hebben.

1. Gedrag is aangeleerd 

De verklaring is niet onlogisch, maar een mens is meer dan gedrag alleen.

 

2. Zoek de voorwaarden 

Het zoeken naar omstandigheden vooraf is op zich niet onlogisch, maar men mag deze niet meteen tot oorzaak benoemen. Bovendien verschijnen er zo wel heel  veel mogelijke oorzaken.

6. Het biologische model 

Zoeken is altijd zinvol, maar een mens is meer dan alleen een biologisch wezen; de mens is ook een geestelijk wezen.

4. De dynamiek van krachten in de menselijke ziel 

Hier wordt in elk geval serieus gezocht op basis van respect voor de menselijke ziel en haar krachten, zowel die van de man als die van de vrouw.

7. De historische benadering

Hier verlaat men in elk geval de narcistische visie als zou alleen onze cultuur het ware licht zien en de mensen van vroeger en van elders alleen maar dom waren.

8. Een sociale constructie 

Hier worden de te verklaren verschijnselen in elk geval in een bredere context bezien. Ze vinden immers plaats in een maatschappij van hier en nu, dus kijk daar ook eens naar.

Nog te onderzoeken modellen

10. Een evolutionair model

11. Een spiritueel model.

Start Omhoog